Τηλέφωνο +30 210 94 14 340

Υποστήριξη

Θεϊκό κίτρο Νάξου… με την υπογραφή Προμπονά!

Θεϊκό κίτρο Νάξου

 

Τώρα το καλοκαιράκι οργανώστε ένα ταξιδάκι ως την πανέμορφη Νάξο, το show more

Νάξος

Αυτή η επιχείρηση δεν έχει ακόμη αναρτήσεις

 

Τώρα το καλοκαιράκι οργανώστε ένα ταξιδάκι ως την πανέμορφη Νάξο, το ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων που φημίζεται για τις μαγευτικές παραλίες του, το περήφανο Κάστρο στη Χώρα του, την Πορτάρα στο λιμάνι του, τα γραφικά ορεινά χωριά του, αλλά και τις μοναδικές γεύσεις του που είναι φτιαγμένες με τα αγνά και πεντανόστιμα προϊόντα της ναξιώτικης γης.

Φυσικά, στη Νάξο θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε και το ξακουστό λικέρ της, το κίτρο της, που παράγεται από την απόσταξη καθαρού οινοπνεύματος σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες και με πρώτη ύλη τα φύλλα της κιτριάς, με τα δυνατά αρωματικά έλαια.

Το κιτράκι της Νάξου παράγεται σε τρία χρώματα (λευκό, κίτρινο και πράσινο), είναι γευστικό και πολύ χωνευτικό. Το απολαμβάνουμε σκέτο, με τριμμένο πάγο ή με χυμό από πορτοκάλι. Στη Νάξο ραντίζουν με αυτό και τους λουκουμάδες, για να γίνουν πιο λαχταριστοί. Αρωματίζει, επίσης, τις φρουτοσαλάτες και πολλά γλυκά (όπως το ντόπιο γλυκό «Μελαχρινό», είδος καρυδόπιτας).

Με την παραγωγή του «Κίτρου Νάξου» ασχολείται η βιοτεχνία Προμπονά, ήδη από το 1915. Ξεκίνησε από τον Δημήτριο Προμπονά που αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή και την εμφιάλωση του τοπικού ηδύποτου “ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ”. Στα δύσκολα χρόνια των πολέμων η οικογένεια Προμπονά συνεχίζει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Στη συνέχεια, τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Σταμάτης Προμπονάς, γιος του Δημήτρη. Με τη συμπαράσταση της συζύγου του Σοφίας απογείωσαν τις πωλήσεις. Το 1978 ίδρυσαν την Οινοποιία και την παραγωγή γλυκών του κουταλιού, παρασκευάζοντας το μοναδικό σε όλη τη Νάξο τραγανό κεράσι. Σήμερα, την παράδοση συνεχίζουν η Κατερίνα και η Δήμητρα, οι κόρες της οικογένειας, με φρέσκες ιδέες, που μετουσιώνονται σε θεϊκές γεύσεις!

Η βιοτεχνία Προμπονά παράγει σήμερα το φημισμένο Κίτρο Νάξου, αγνό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς, χωρίς χημικά και συντηρητικά, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα. Διατίθεται σε 2 τύπους: Κίτρο Νάξου 30% Vol (σε πράσινο και λευκό – το πράσινο περιέχει περισσότερη ζάχαρη) και Κίτρο Νάξου Special 40% Vol (σε κίτρινο και λευκό –το κίτρινο περιέχει περισσότερη ζάχαρη).

Εκτός, όμως, από το φημισμένο κίτρο, παράγει κι άλλα εκλεκτά προϊόντα, όπως τσιπουρόμελο, ούζο, λεμοντσέλο, λικέρ μαστίχας και λικέρ βύσσινο. Εξαιρετικά είναι και τα λαχταριστά, σπιτικά γλυκά του κουταλιού σε πολλές γεύσεις (βύσσινο, κυδώνι, κίτρο, σύκο, περγαμόντο, νεράντζι), με κυρίαρχο όλων το τραγανό κεράσι!

Από φέτος η Ποτοποιία Προμπονά έχει και ολοκαίνουργια προϊόντα, φτιαγμένα με τη γνώση, τη γλύκα και το κέφι των ανθρώπων της. Θα δοκιμάσουμε, λοιπόν, χαλβαδόπιτα με άρωμα κίτρου, λουκούμια μπουκίτσες με άρωμα κίτρου, αποξηραμένο κίτρο και μοναδικές μαρμελάδες σε πολλές γεύσεις!

Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε…

 

Ποτοποία Προμπονά: Πλατεία Παραλίας, Νάξος. Πληροφορίες: τηλ.: 22850-22258.

Email:tpromponas@gmail.com

This business has no offers to display.

send us a message

    [recaptcha id:ko class:ko]

    Create your rate

    Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις